tisdag 26 juni 2007

Att stå bredvid

För några dagar sedan skrev E ett långt inlägg som inte gick att kommentera. Jag har hittills respekterat hennes önskan att inte göra det och jag ska försöka fortsätta att göra det även om det är svårt. Jag kan inte riktigt hålla med om att hon har någon slags ensamrätt till att känna och tänka åt mig. Faktum är att jag är fullt kapabel att känna mina egna känslor utan att hon gör det åt mig. Jag ska dock inte gå in på det just nu eftersom det skulle innebära att jag inte längre respekterar hennes önskan.

Jag var visserligen redan förälskad i henne när jag fick veta om hennes sjukdom men vi inledde ett förhållande efter det att hon berättade om sin sjukdom. Det innebär att jag gick in vårt förhållande med öppna ögon, fullt och väl medveten om att det fanns en stor risk för att hon skulle mista synen inom en inte allt för avlägsen framtid.

När man får veta att någon man har starka känslor för lider av en obotlig sjukdom som sakta gör henne blind vore det märkligt om man inte funderade över vad det innebär. Naturligtvis ägnade jag avsevärd tid åt att försöka fundera över alla konsekvenser, ta reda på så mycket som möjligt om sjukdomen liksom om synskador i sig. Hos mig fanns aldrig någon tvekan, mina känslor påverkades inte av hennes sjukdom och om det mot förmodan skulle hända att vi två inte längre känner för varandra som vi gör så har det inte med hennes syn att göra, det är jag 100% säker på.

För mig är det inte något hinder eller något som stör mig. Det är en del av vår vardag, en del av den kvinna jag älskar. Inget märkvärdigt, jobbigt eller svårt.

Det svåra är dagar som denna, eller snarare nätter som den vi just haft. Att se henne må dåligt, se henne oroa sig och vara rädd är svårare än något annat. Det svåra är även att stå bredvid och inte kunna göra något, ibland inte ens visa sin kärlek. Det är lika svårt som att inte visa sin egen oro och rädsla, inte för att jag är rädd för att det ska bli jobbigt att leva med henne om hennes syn försvinner utan för att jag inte vill att hon ska behöva lida och för att det som gör henne illa gör mig illa.

Det finns inget så olidligt som att stå bredvid och inte kunna göra något, som exempelvis idag på läkarbesöket – bara vänta. Hur mycket jag än vill underlätta och dela hennes skräck är det till syvende och sist hon som ensam måste genomlida konsekvenserna.

E är inte bra på att dela med sig av sina känslor, i alla fall inte av sina svåra känslor. Hon vill inte belasta andra, mig, hon vill inte göra andra ledsna, inte visa sig svag. Ibland glömmer hon att det är så som hon skriver - jag följer henne på den här vansinniga resan som ingen borde behöva göra, allra minst hon. Jag gör det frivilligt för min kärlek är större än de så kallade hinder som den ska övervinna. För mig är dock inte hindren de samma som hon tror att de är.


Ibland blir jag så frustrerad och förbannad över att detta drabbar henne av alla. Det är så vansinnigt orättvis. Att mista synen eller få ett annat handikapp är aldrig rättvist men ibland slår ödet hårdare genom att beröva människor de förmågor som de värdesätter mest, som när en begåvad pianist mister förmågan att röra sina händer eller en sångerska förlorar sin hörsel. Att acceptera ett handikapp är med största sannolikhet aldrig lätt men E hade dock inte lidit hälften så mycket om hon hade blivit förlamad istället.

5 kommentarer:

Ella sa...

Du klagar på mig att jag stänger dig ute. vad gör du själv när du inte vågar visa din oro?
Vi kanske är lika bra på att försöka skydda varandra från våra jobbiga känslor.

Jag vet att det inte är lätt att leva med mig. Jag försöker göra det lättare men det visar sig oftast att det bara blir värre. Jag försöker, men allt detta är så nytt och ovant att det bara blir fel. Kanske jag vänjer mig en dag...

Anonym sa...

Än en gång Chris, det är som att höra min egen make...

Ella har rätt i sin kommentar! Man stänger ute varandra irån det svåra, skyddar...

Jag förstår vad du menar Chris, att stå bredvid är faktiskt lika hemskt som att vara den som går på stigen, faktum är att den vanmakt man känner genom att gå bredvid är fruktansvärd.

Kanske ni skulle prova att gå på stigen i detta tillsammans men med era olika förutsättningar? Vet inte, jag bara tänker. PÅ något sätt är det ju det ni gör men på varsitt håll ibland...

Stor kram till er bägge!!!

Anonym sa...

Du har sabbat mina fördomar om chefer, trodde de alla var hårdhudade (även hemma) karriärinriktade och allmänt omänskliga... Finns du på riktigt??/Monica

Anonym sa...

Så bra och fint skrivet. Det är kärlek det. Jag kan känna igen mig i det där om att inte visa sig svag - men man kan lära sig :-) Undrar vad det beror på - kanske är det som Ella säger att man vill skydda den andre. Det är ju så fånigt egentligen, med all respekt. Jag märker på mig själv, sedan jag börjat bli bättre på att visa mig som jag är, och inte som jag fantiserar om att andra vill ha mig, ALLT blir så mycket enklare. Fast det kan vara läskigt ibland. Jag var på besök hos en bekant som blev förlamad för X antal år sedan. Han älskade att gå ute i skog och mark. Det blev omöjligt efter handikappet. När jag fick veta att Ella älskar att fota så kände jag ännu mer med henne, och försökte tänka mig in i hur det skulle vara att förlora hörseln, jag som älskar musik och att sjunga. Vilken stor förlust det skulle vara.
Ibland när jag tänker på henne och dig så tänker jag att ni på så kort tid fått en enorm dos av livets både härliga och tunga sidor.

P I F F L A N sa...

Jag hittade Ellas blogg och därmed även din.
Jag tycker det är bra att du uttrycker dina egna känslor i din blogg och jag känner igen mycket av kommunikationen er emellan. Du påminner mig om mycket som min pojkvän sagt till mig samtidigt som du också påminner mig om mig själv.
Ett förhållande är aldrig lätt då en eller båda mår dåligt. Att då försöka hitta en kommunikation som fungerar smärtfritt tror jag är nästan omöjligt. Jag och min pojkvän har haft många onödiga bråk för att vi missöförstått varann eller för att vi känt att vi inte fått det stöd som vi velat ha. En god vän till mig sade nåt som jag tror är väldigt viktigt att komma ihåg: De flesta bråk i ett förhållande handlar om att hitta sin roll,att man känner rädsla eller att man känner osäkerhet. Det känns som era "blogg bråk" just handlar om det? Vem är ni med sjukdomen? Vem är vad? Vem har vilken roll? Vilka roller kommer ni att ha? Vilka kommer ni att bli?
Alla dessa frågor är frågor ni behöver få svar på, och det kommer ni också att få. men glöm inte bort i allt tumult att ni älskar varann och ni jobbar inte emot varann, ni jobbar för varann...