torsdag 30 augusti 2007

Operationen

Det har varit en lång och jobbig dag och jag har en känsla av att den inte är över än trots att jag nu sitter bredvid en sovande E.

Hon fick komma upp på operation förhållandevis tidigt vilket naturligtvis var bra då det inte lämnade onödig tid för oro. Operationen tog inte så lång tid även om det knappast kändes så när jag satt och väntade på att hon skulle komma tillbaka till avdelningen. Jag går aldrig ifrån sjukhuset när hon är på operation numera för det har hänt att hon fått en ordentlig panikattack när hon vaknat upp. I det här fallet var det tur att jag var kvar för det var just vad som hände när narkosen släppte och hon upptäckte att hon hade fått ett bandage igen. Av någon anledning hade E inte väntat sig det eller så kom hon bara inte ihåg vad som hade sagts före operationen angående det.

Efteråt har hon mått förhållandevis bra, ingen illamående och bra smärtlindring, däremot har hon givetvis inte mått bra psykiskt och därför har hon trots intensivt motstånd nu fått lugnande att sova på vilket jag är tacksam för. Hon behöver sova nu.

E ville skicka hem mig för att jag skulle jobba imorgon men det var inte en realistisk begäran. Det går inte att lämna henne när hon mår så som hon mått idag och det finns inget möte som är så viktigt att det motiverar att jag gör sålunda, något som hon dock givetvis har svårt att förstå.

Jag lovade henne redan igår att jag skulle lägga ut något i hennes blogg ikväll men jag valde att göra det i min egen blogg istället för det finns annat jag vill skriva som hon säkerligen inte kommer att uppskatta.



Det är inte alltid helt enkelt att vara gift med, och älska E. Idag var en av de där dagarna då jag faktiskt undrat vad det är jag har givit mig in på och hur det är möjligt att känna så som jag gör.

Jag kommer ihåg en gång när min son var tre månader gammal och plötsligt fick hög feber. Vi åkte in till akuten, fick vänta i vad som kändes som en hel evighet och sedan fick vi se på medan han utsattes för diverse undersökningar. Den känslan kommer jag ihåg mycket starkt än även om jag inte kan beskriva den på samma vis som E skulle kunna. Jag förmodar att alla som har barn har känt det där vid något tillfälle och vet vilka tankar som flyger genom huvudet då. Det är något liknande jag känner varje gång E ska genomgå en operation, dock starkare för jag har vid det här laget inte alls samma tilltro till läkarna som jag hade då när sonen var nyfödd.

Idag har jag sett henne gråta hela vägen till operation, jag såg paniken i hennes ögon när vi sa hej då och hur hon kämpade för att behärska sig inför personalen. När hon fick en panikattack efter operationen fick jag gå in till henne och försöka lugna. Därefter har jag suttit här och sett på utan att kunna göra något medan hon själv kämpade mot ångest och oro.

Det är så förbannat frustrerande och irriterande att jag inte vet hur jag ska hantera det. Hur ser man på när den man älskar går igenom ett helvete?

Hon underlättar inte heller för någon, även om hon tycks tro det. Hon släpper inte in, gör sitt bästa för att skona mig trots att det är det raka motsatta hon gör när hon envisas med att tiga och lida istället för att rasa och gråta. I stunder som dessa önskar jag att jag kunde få ta tag i henne och skaka henne tills hon släpper kontrollen tillåter mig att komma in.

18 kommentarer:

P I F F L A N sa...

Suck...så ofta glöms de anhöriga till sjuka bort. Så ofta känner de anhöriga sig så hjälplösa, så uppgivna, så ledsna, så besatta av att försöka hitta lösningar till den sjuka.
Min pojkvän har som sagt perioder då han mår väldigt dåligt. Han brukar säga åt mig att det bästa jag kan göra för honom är att ta hand om mig själv. Det är sant, jag behöver må tillräckligt bra för att vara tillräckligt stark för att finnas där för honom. Det är bara inte alltid så lätt (eller aldrig) att tänka på sig själv då ens älskade mår dåligt. Men ändå C, så MÅSTE du komma ihåg att ta hand om dig själv så att du kan finnas där för Ella.
Ella känner sig säkert ensam och panikslagen, och det gör säkert du också. Försök hitta varandra i paniken, håll varandras händer, gråt tillsammans, skratta tillsammans, uthärda tillsammans.
Gräv i ditt hjärta och känn kärleken ni har tillsammans. Ni klarar er igenom det här också.
KRAM!

Dubbelörn sa...

Det du skriver tar tag i mig... oerhört mycket... Din parallell till ditt lilla barn kanske får mig att förstå djupet av det du känner för E o hennes operationer. Har haft en son som genomgick stora operationer redan som nyfödd o massvis med stora undersökningar, smärtsamma sådana... Jag kan förstå den känslan du har inom dig, för E o den maktlöshet man känner...

Jag är nog väldigt lik E känner jag när jag läser det du skriver... Jag har svårt att släppa in någon när jag har ångest el oro, blir nästan aggressiv o stöter bort istället för att hålla om... Tror det är en försvarsmekanisk som träder in, att inte släppa in, är ett försök att hålla ifrån sin egen ångest o oro... Släpper jag in min man, den som står mig närmast, så är jag rädd att jag aldrig orkar ta mig igenom det hela...

Du är en fantastisk man o jag är så glad för E att ni fann varandra, att ni har varandra här o nu.

E kommer precis som jag att våga släppa på murarna, skyddsvästen, skalet... sakta men säkert... Den dagen kommer då man släpper allt, det får bära el brista... Sedan uptäcker man att man överlever o man kommer upp till ytan igen o man tar sig framåt, ett steg i taget... Och sedan upptäcker man att det faktiskt känns otroligt lättare att leva utan skölden...

Kramar i mängder till er båda

K sa...

Även hos mig kommer minnena tillbaka från mina upplevelser före/efter operationerna. Eftersom det är jag som varit i E´s situation i min familj är det intressant att läsa det du skriver. Din situation stämmer nog väldigt bra överens med min mans. Hade inte han funnits med dagarna runt mina operationer tror jag inte att jag klarat av dom. Jag har nog vräkt ur mig mycket "förbjudet" när jag mått som sämst och han har alltid funnits där. Tror att det är bra och viktigt att kunna göra det, och att man fortsätter prata mycket med varandra även när man mår bättre. Jag är nog lika mycket kontrollperson som E. Ligger nyopererad med "morfin-dimma" och försöker via telefon få ihop skjutsarna för barnen med mannen/mormor/morfar fast jag är 20 mil bort! Logiskt sett borde dom klara det utan min hjälp, men det tror ju inte jag... Har jobbat hårt i många år för att få bort "kontrollen" och enligt mannen är jag mycket "bättre" nu än tidigare.
När jag var 10-12 år har jag blivit hemskickad från sjukhuset eftersom jag var så hysterisk att dom inte klarade av att få mig över till OP-sängen. Förstår E´s panik över bandaget och situationen som helhet.
Hälsa till E att det hjälper att prata och dela känslor, men det är inget som kommer över natten. Låt det ta tid och det kommer att göra ont många gånger, men på sikt så hoppas jag att hon kommer at må bättre. Ge E massor av varma kramar från mig! Alla tummar och tår håller jag för att den här operationen ska ha gått bra.
(Oj så svamligt, men jag hoppas E och du förstår lite efter alla mail vi skickat tidigare.)

Elisabeth sa...

Tack snälla du för att du berättar nu... jag har faktiskt tänkt på Ella hela dagen..!
Jag känner dig inte alls, och egentligen känner jag bara Ella genom våra bloggar, men jag har "hört" hennes kärlek och tillit till dig.. och genom, och mellan hennes rader möter jag en man med stor kärlek och tillit till henne!
Så kommer livet och bjuder på en hårdhänt strid... vem skulle inte vara rädd då?
Vem skulle inte vilja fly när maktlösheten tar järngrepp om kärleken?

Du skriver "Hur ser man på när den man älskar går igenom ett helvete".. och jag känner igen det tänket ganska väl! Som anhörig är man rätt utsatt - samtidigt ser jag det litegrann som en gåva också... jag har fått en gåva att förvalta, att göra det bästa jag kan utav! Än om jag nu inte alls gör det bästa jag kan alla dagar..! Vi är trots allt bara människor.. och gör så gott vi kan!
Vår kärlek skulle väl vara bra nog ytlig om vi inte led när föremålet för vår kärlek gick genom helvetet?

Ha det gott.. och ta med en kram till Ella..

Tack än en gång för dina rader...

Elisabeth

Husbilen Credo sa...

Känner igen mig själv med att stänga ute mina närmaste i svåra stunder blir fruktansvärt aggresiv och grinig och då menar jag riktigt, riktigt grinig. Försök stå ut med hennes beteende det är något hon inte kan tygla. Mina varmaste hälsningar till henne men även till dig som står vid sidan av och känner dig maktlös Lifetime

Anonym sa...

Många gånger tror jag att det är minst lika illa eller värre att stå bredvid och se den man älskar kämpa med vad än må vara. Den som mår dåligt av olika orsaker är så uppe i det. Det är ingen lätt sits du har. Det är inte lätt att stötta någon som hela tiden försöker vara "tapper" och "inte till besvär". Men jag förstår hur hon tänker oxå. Jag har varit på båda sidorna. Styrkekramar till dig för att du behöver det precis lika mycket som Ella...

K sa...

Sänder er båda många varma tankar inför dagen. Hoppas hoppas så att E får komma hem i dag. *kram*

**MY LIFE** sa...

Hej Chris.
Jag vet hur lätt det är att stänga ute sina nära o kära.
Precis som du skrev tidigare..
Man tror att ensam är stark.
Men ensam är egentligen ganska liten ynklig och framför allt RÄDD.
Man är mest rädd att den man älskar inte ska orka med den man är egentligen.
Så gör man det där dumma....
Lägger på en *jag klarar allt själv* mask.
Inuti förtärs man av oro rädsla längtan. Man kanske inte vill erkänna att man behöver få gömma sig i en trygg famn gråta ut prata berätta om allt man känner.
Jag vet hur lätt det är.
Jag själv lider ju av daglig värk.
Mkt skulle jag inte göra men så kommer det där. *KAN SJÄLV* monstret och intar ens kropp.
Man kämpar till man stupar.
Oj skulle ju egentligen bara skriva att jag önskar att allt ska gå väl för er, men rycktes med av mina egna känslor.
Har tänkt mkt på er båda. Ella mitt i kaoset och du som måste försöka va stark vid sidan om.
INGEN av er har ett lätt jobb i detta.
Hoppas dock att ni båda sträcker ut en hand och håller hårt i varandra när de hårda vindarna yr.
Varm kram
XENA

Anonym sa...

Ja, du Chris! Jag kan inte råda eller veta, jag är ju Ella i det här men jag arbetar ju oxå med sånt här (när jag inte är upptagen med att vara viktigt sjuk då) Däremot så ska jag faktiskt ta och be maken läsa ditt inlägg ikväll, han har det inte lätt han heller...

Jag önskar att jag kunde säga något men det går inte... Det jag kan säga är att se till alla drifter människan har så ser man att Ella reagerar normalt... Det är svårt att stå bredvid...

Det är svårt att släppa in, man vill inte tynga mer än vad man redan gör, man kämpar på...

Kram på er och ge en extra till Ella ifrån mig!!!

bollebygdsbo sa...

Tack för att du skrev.

Jag förstår att det är fruktansvärt att se någon man älskar har det svårt.

När jag fick cellgifterna så var den första tanken: "Viöken tur att det är jag och inte någon av döttrarna".
Att känna sig maktlös är nog något av det värsta man kan råka ut för.

Jag tänker ofta på er båda, och viken tur att ni har varandra.
Just nu att Ella har dig.

En sådan make är guld värd.

Anonym sa...

Kanske det är så att när man ... nej nu skriver jag om ...

Kanske det är så som det var när JAG begränsade tillgången till mig själv för en som stod mig allra närmast. Att jag inte då vågade tro att kärleken höll om jag visade allt det jag bar på och hade inuti.

Kanske det är så som det var för mig ... att jag gärna "skonade" de nära för att inte belasta. För att få lov att rå om min egen förtvivlan helt själv och därmed också behålla någonting som var mitt eget. Samtidigt. Samtidigt som jag levde i tron att jag gjorde gott för min nära.

Men så var det ju inte. Det blev tvärtom. I min kärlek till honom var jag fostrad någonstans till att inte vara till besvär. För tänk om inte kärleken höll då?

Och allt - för min egen del - bottnade i min lilla lilla tro på mig själv. Min självbild och mitt jag. För eftersom jag själv avskydde mina mörka känslor och min förtvivlan när jag egentligen borde vetat bättre ... hur mycket skulle då inte min nära avsky samma sak.

Det kommer från henne. Tror jag. Allteftersom. Och med MIN backspegel och mitt facit tror jag att det enda du kan göra är att försäkra henne, om och om igen, att du finns där.

Annika sa...

Jag tror att det är skönt för Ella att du finns där, nära och ger henne en smekning på kinden, en hand att hålla i, en lugn och trygg röst med tröstande ord osv.
Å jag förstår att du kan känna dig utanför men det är du inte - hon behöver dig lika mycket som du behöver henne. Å om du vänder på hennes resonemang - vad säger hon då? Hade hon åkt till jobbet om det var du som låg där?
Ensam må vara stark men tillsammans är man starkare! (Det sista är till Ella!) Hälsa henne!

Anonym sa...

Tack för att du berättar och jag skickar alla mina varmaste hälsningar till både dig och Ella.

Se'n tänker jag på ett klokt ungt par i min närhet som kämpar med en svår livssituation, har en stor kärlek till varandra och är fast beslutna att hålla ihop relationen livet ut. For better and for worse. Men livet ÄR slitsamt för dem. Så de bokade tid hos en familjerådgivare och gick på samtal ett antal gånger. I FÖREBYGGANDE syfte. INNAN de slitit ut varandra och relationen. UTAN att ha tänkt ordet skilsmässa.

Det är väl något sådant ni gör med bloggarna men en god samtalsterapeut kan vara en oerhört stor hjälp för att komma vidare. Själva analysen har ni ju gjort genom egna samtal, via bloggarna. Men för att komma vidare kan ni behöva en samtalsledare.

Anonym sa...

Jag har inga ord som låter bra egentligen. Vill bara berätta att jag förstår hur du måste känna och att du visst tvivlar ibland.Jag tycker av det jag läser hos Ella, förstå att ni båda är tappra som människor. Att våga släppa in någon på livet tar sin lilla tid, jag hoppas densläpper snart. Ge Ella en hälsning och en kram.
Jag ger en till dig också.Ha en så fin helg du kan

Monica sa...

Ge henne en kram från mig :)

Tänker på Er / monica

Anonym sa...

Är med dig!!

Hälsa så gott!!

MonasUniversum sa...

Åhh. Ellabella. Klart att hon inte vågar släppa in dig hela vägen: du är helt enkelt för bra för att vara sann. "När ska bubblan spricka?". "När ska han vakna och inse att jag inte var honom värdig?"

Och vad händer om jag släpper in honom, och han vänder och går sen? Om han inte vill ha mig. Om det här var för jobbigt för honom.

Så, om jag inte släpper in honom hela vägen, då kommer det inte att göra så ont. Ja, så gör vi.

Om hon är kärleken i ditt liv C, då måste du stå ut. Och vänta. Men inte glömma bort dig själv.

Skicka henne en helg till mig och Christina här i Stockholm så kan vi(och alla andra bloggvänner här) se till att hon får en minnesvärd helg. Och så kan vi banka lite vett i henne! Och blingblinga käppen!
Ge henne en stor kram, och säg att vi saknar henne!

Anonym sa...

Åh gud jag känner igen mig. Jag försöker verkligen att inte stänga ute när jag mår dåligt och får ångest och panik. Men på nått sätt måste jag för att överleva.

Jag lider så med min kära pappa och min pojkvän för jag anar hur dom lider av att höra, veta och se. Men inget kan göra.
Jag lider med dig!!!!!!

Men det jag också vet är vilket otrolig skillnad du faktiskt gör! Jag känner inte E, jag vet inte hur hon känner eller tänker. Men är hon det minsta som jag så betyder det så otroligt mycket med närvaron. Den fysiska beröringen så som kramar och att man vet att dom alltid finns där NÄR man orkar.

Önskar jag kunde sända dig en STOR kram